ИНТЕРПРЕТАЦИЈА БАЛКАНСКОГ ФОЛКЛОРНОГ НАСЛЕЂА

Фолклор као културни печат пограничног региона Србије и Бугарске

Како бисмо сачували духовну и културну прошлост народа који вековима живе у пограничном региону Србије и Бугарске, а у исто време ту традицију на најбољи могући начин промовисали, покренули смо пројекат “Интерптретација балканског фолкорног наслеђа”. Идеја је да општина Перник и градови Ћустендил и Ниш, поносно наставе са неговањем своје културне баштине, како би је сачували за своје будуће генерације, али је и представили читавом свету.

Балкански фолклор у пограничном региону Србије и Бугарске је богат и живописан сплет традиције, обреда и ритуала, легенди и митова, стварности и фантазије. Он је одраз заједничке историје, духа и креативности наших народа. Представља снагу и жељу људи не само да преживе, већ да живе. 

Култура овог поднебља јединствена је и другачија у односу на све остале, те је баш због тога изузетно цењена и поштована. За нашу фолклорну музику je 80-их година створен је тренд „светска музика“, јер је била другачија од свих постојећих стилова. Бугарска фолклорна песма “укрцала се” и на свемирски брод “Војажер”, као представник духа човечанства и планете Земље.

Сво ово благо се вековима чува углавном у читалиштима и другим институцијама културе. У Бугарској на територији Перничке области постоји чак 61 читалиште, док je у области Ћустендил 41.  Стратегија регионалног развоја округа Перник и Ћустендил као снагу округа истиче мрежу културних институција. Ипак, као слабост издваја низак ниво промоције богатог културно-историјског наслеђа региона. Слична ситуација је у Нишавском региону, што потврђује и истраживање које се налази у Стратегији за културни развој Ниша.

Зато је наш циљ да успоставимо и ојачамо везе између културних институција, цивилног сектора, стручњака и појединаца са обе стране границе. Заједничким снагама, од фолклора и свих његових неизоставних делова, стварамо јединствени мултимедијални производ, по ком је погранични регион Србије и Бугарске препознатљив. Како би фолклорна уметност била доступна онима који ту живе, али и туристима са различитих страна света, креирали смо брошуре, организовали изложбе, кореографије и концерте.

Данас, у ери глобализације, када се просторне и временске границе и разлике бришу, важније је него икада неговати различитости и представљати их свету. Овим пројектом, који окупља све појединце и институције које се баве културном баштином и њеном промоцијом, усмеравамо пажњу на регион и његов идентитет. Аутентичност и разноликост нашег фолклора привлачи посетиоце, што доприноси туристичком и економском развоју ове регије.

 

Пажљиво прикупљамо јединствено богатство наших региона, а затим га и и промовишемо кроз изложбе, специјаливозану фолклорну брошуру о костимима, плесовима и песмама, отворене форуме…

Сви ансамбли који раде у овом региону, као и њихови концерти и догађаји у којима учествују, сада се налазе у нашем “онлајн каталогу”. Каталог је заправо сајт, који обједињује основне информације о фолклорним ансамблима, њиховим наступима и концертима, и чини их доступним свима. Тако ће сви који посећују овај део Балкана, или којима је овај део Европе успутна станица,  моћи да се информишу о томе где и када могу да погледају наступе, концерте, изложбе и све што организују ансамбли у овом подручју.

Како би се и сами ансамбли упознали са игром и музиком својих суседа, планиране су посете и радионице током којих  учесници, кроз фолклор упознају културу и историју овог дела Балкана. Фолклорци из Србије уче игру која је типична за регион западне Бугарске, где се налазе пернички и ћустендилски округ. Бугарски ансмабл увежбао је српску кореографију која је представља игре са југо-истока наше земље. 

Оно што љубитеље фолклора посебно радује је и заједнички концерт ансамбала из обе земље, који носив назив “Балканске легенде”. Ови наступи захваљујући модерном, иновативном приступу и спајањем игре, музике и визуелних ефеката једнако су занимљиви и старијој, али и млађој публици. На репертоару концерта су и кореографије које су ансамбли учили на радионицама током посета суседима.

Овакви концерти спајају прошлост и садашњост, традицију приказују на модеран начин, а истичу оно најлепше из културе и историје народа овог дела Балкана. Осим што ће освежити културни живот грађана који ту живе, биће атрактивни и за туристе са свих меридијана. У исто време, на овај начин ширимо и јачамо професионалну фолклорну мрежу и контаката и у области културе, туризма и омладинског сектора.

Фолклор преплиће дух народа, његову историју, али и његове навике, тежње и вредности. Наша идеја је да од те специфичности и лепоте јачамо бренд овог поднебља. На овом бренду базирамо и туристичку понуду, а исто време он привлачи младе људе и подстиче их да се укључе и постану најбољи чувари и амбасадори своје историје и традиције!