Пројектне активности

Истраживање на тему фолклорних игара и ношњи у пограничном региону Бугарске и Србије

Истраживали смо и анализирали фолклорне игре и костиме пограничног региона, а фотографије и запажања стручњака могу се видети брошурама специјално осмишљеним за све оне који желе да о култури и историји народа сазнају из њиховог начина одевања. 

Учење бугарске фолклорне кореографије у Нишу

Два стручњака за фолклор из Бугарске су одржали петодневни тренинг у Нишу. Фолклорни ансамбл Студентског културног центра Ниш из Србије научили су игру из западног региона Бугарске, где се налазе општина Перник и Ћустендил. Научену кореографију српски ансамбл изводи на завршном концерту. 

Изложба фолклорних костима (ношњи) у Пернику и презентација брошуре

У општини Перник је током јануара 2021. године организована изложба народних ношњи Србије и Бугарске, а представљене су и саме брошуре. Сви заинтересовани имали су прилику да погледају аутентичне ношње ове две земље, које су део богатих колекција бројних организација културе из пограничног региона.

Форум “Заједничко фолклорно наслеђе у пограничном региону” у Нишу и презентација брошуре

У Нишу се организује дводневни фолклорни форум, о проблемима и могућностима младих да упознају, вежбају и чувају националну фолклорну баштину прекограничног подручја. Овом Форуму присуствују око 40 експерата из области фолклора – 20 из Бугарске и 20 из Србије. На форуму се представљају резултати истраживања од стране српског и бугарског експерта (штампана брошура), као и предавања на тему очувања и неговања фолклорног наслеђа.

Учење српске фолклорне кореографије у Пернику

Стручњаци за фолклор из Србије у општини Перник одржали су петодневни тренинг, где су фолклорци из Бугарске научили српску кореографију из југоисточног дела земље. Бугарски ансамбл ће ову кореографију извести на завршном концерту.

Тренинг и учење кореографије водио је Ненад Јаковњевић, чију су кореографију ”Пилето ми по’е” – Игре из Црне Траве учили бугарски фолклорци. 

Креирање веб каталога фолклорних ансамбала и догађаја у пограничном региону Бугарска – Србија

Овим пројектом први пут обједињујемо релевантне информације о фолклорним ансамблима из пограничног региона Бугарске и Србије. Све информације се, заједно са календаром догађаја, могу пронаћи на нашем заједничком сајту www.balkanfolklore.net на енглеском, бугарском и српском језику.

Радионице фолклорних плесова и игара у Пернику и заједнички концерт

У општини Перник организује се је четвородневна заједничка радионица фолклорних ансамбала из Србије и Бугарске. Ансамбли ће припремати и реализовати заједнички концерт последњег дана радионице. Поред увежбавања кореографија за концерт, српски фолклорни тренери приказаће три српске националне игре. Један дан фолклорних радионица отворен је и за јавност, за све оне који би волели да се упознају са бугарским и српским фолклорним играма. 

Радионице у Нишу и концерт (Балканске Легенде – савремени фолклорни спектакл)

Четвородневна радионица за фолклорне ансамбле из обе земље такође се организује и у Нишу. Они током четири дана трајања радионице имају прилику да увежбају наступе и припреме се за завршни концерт “Балканске легенде”. Једна од тих проба биће отворена за грађане, када ће бугарски фолклорни тренери представити нашем ансамблу и широј јавности три народне бугарске игре из пограничног подручја.

Ансамбли  ће на заједничком концерту, савременом фолклорном спектаклу “Балканске легенде” извести и кореографије које су увежбали на овим радионицама. 

Балканске легенде – савремени фолклорни спектакл – концерт у Пернику

После Ниша, концерт “Балканске легенде” биће одржан и у Пернику. И на овом концерту ансамбли ће извести кореографије које су научили на радионицама у Нишу, односно Пернику.

Округли сто и конференција за новинаре у Пернику

Округли сто у Пернику је последња пројектна активност на којој резимирамо и анализирамо постигнуте резултатe. Oвај догађај окупиће 40 учесника из овог дела Балкана који се баве фолклором. Тема округлог стола је “Промоција и очување фолклора за следеће генерације”.